Το Άγιον Πάσχα

 


Σε λίγες μέρες παιδιά θα γιορτάσουμε μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας το Πάσχα.

Το Πάσχα είναι γιορτή της αγάπης γιατί ο ίδιος ο Χριστός μας θυσιάστηκε για την σωτηρία τη δική μας.
Με τη γιορτή αυτή της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού μας, ξαναγεννιέται η φύση και η ίδια η ζωή.

Το Πάσχα διαρκεί δύο εβδομάδες. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ του Χριστού μας και ξεκινάει με την Κυριακή των Βαΐων που έγινε η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και λήγει με το Μεγάλο Σάββατο . Τη Μεγάλη Εβδομάδα νηστεύουμε και πηγαίνουμε Εκκλησία.

Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα και τελειώνει την Κυριακή του Θωμά.

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ο Χριστός γεννήθηκε στην Βηθλεέμ. Μητέρα του ήταν η Μαρία η Παναγία. Ο Θεός, βλέποντας τους ανθρώπους να τσακώνονται μεταξύ τους, να μην αγαπάει ο ένας τον άλλο, αποφάσισε πως έπρεπε να στείλει τον Υιό του στην γη για να τους σώσει, και να τους μάθει για την αγάπη.

Έτσι έδωσε εντολή στον άγγελο να κατέβει στην γη, να βρει την Μαρία, και δίνοντας της ένα κρίνο, να της πει ότι σε λίγο θα γεννήσει τον Χριστό και άντρας της θα είναι ο Ιωσήφ. Ο Χριστός λοιπόν γεννήθηκε , μεγάλωσε και σε όλη του την ζωή έδειχνε στους ανθρώπους ότι πρέπει να μην κάνουν τίποτα κακό, αλλά να αγαπάνε , να βοηθάνε και να συγχωρούνε ο ένας τον άλλον.


 

Έκανε μακρινά ταξίδια για να βοηθήσει όλους όσους είχαν ανάγκη και όπου πήγαινε δίδασκε την αγάπη και την δικαιοσύνη. Βοηθούς και συνταξιδιώτες είχε τους 12 μαθητές του.


 

 

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ο Χριστός που αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους για να ανταμείψει αυτούς που τον πίστευαν, αλλά και για να αποδείξει σε αυτούς που δεν τον πίστευαν, πως υπάρχει πραγματικός Θεός, έκανε πολλά θαύματα, όπως…. τυφλούς να δουν, παράλυτους να περπατήσουν, πεινασμένους να φάνε και να χορτάσουν με λίγα μόνο ψωμιά και ψάρια. Περπάτησε πάνω στο νερό της θάλασσας και έκανε το νερό κρασί . Το μεγαλύτερο από όλα τα θαύματα του η Ανάσταση του φίλου του Λάζαρου.

 

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

 


 Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΥΤΟ

 


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

 

 


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΤΥΦΛΟ

 

 

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Ο Χριστός είχε ένα πολύ καλό φίλο που τον έλεγαν Λάζαρο και τον αγαπούσε πολύ. Μια μέρα ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και ήταν έτοιμος να πεθάνει. Βλέποντας η αδερφή του και η μάνα του ότι ο Λάζαρος δεν είναι καλά, πήγαν να βρουν τον Χριστό για να του πουν ότι ο φίλος του δεν είναι καλά και να ζητήσουν βοήθεια.

Ο Λάζαρος όμως πέθανε, πριν φτάσει ο Χριστός. Τον πήραν, τον τύλιξαν με ένα σεντόνι και τον έβαλαν ξαπλωμένο μέσα σε μια σπηλιά και έκλεισαν την σπηλιά με ένα βράχο. Όταν έφτασε ο Χριστός ζήτησε να τον πάνε στην σπηλιά που ήταν ο νεκρός φίλος του.

Αφού τον πήγαν στάθηκε έξω από την σπηλιά και είπε: «Λάζαρε βγες έξω».

Τότε ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και τι να δουν. Ο βράχος από την σπηλιά μετακινήθηκε και ο Λάζαρος εμφανίστηκε ζωντανός και αγκάλιασε τον Χριστό.



Την επόμενη ημέρα ο Χριστός ξεκίνησε μαζί με τους μαθητές του για την πόλη των Ιεροσολύμων.

 

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Την Κυριακή των Βαΐων ο Χριστός με τους μαθητές του πήγε στα Ιεροσόλυμα, πάνω σε γαϊδουράκια. Εκεί τον περίμενε πλήθος κόσμου, κρατώντας βάγια στο χέρι και φωνάζοντας δυνατά «Ευλογημένος ο ερχόμενος, εν ονόματι Κυρίου».


 

Όμως εκεί υπήρχαν και κάποιοι άνθρωποι που δεν αγαπούσαν τον Χριστό, δεν τον ήθελαν και τον έλεγαν ψεύτη για τα θαύματα που έκανε.

Για να τον τιμωρήσουν αποφάσισαν πως πρέπει να πεθάνει. Εκείνα τα χρόνια εκείνους που ήθελαν να τιμωρήσουν, τους έβαζαν πάνω σε ένα σταυρό και εκεί πέθαιναν. Έτσι έγινε και με τον Χριστό μας.

 

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ


 

 

Ο Χριστός πριν τον συλλάβουν για να τον τιμωρήσουν, μάζεψε τους μαθητές του και τους ετοίμασε ένα δείπνο, τον λεγόμενο Μυστικό Δείπνο. Αφού τους έδωσε να φάνε ψωμί και να πιούνε κρασί, τους έπλυνε τα πόδια , τους είπε να μην στενοχωριούνται και πως ακόμα και αν φύγει , από ψηλά στον ουρανό θα συνεχίσει να βοηθάει αυτούς και όλο τον κόσμο.

Όμως το δικό τους έργο μετά, θα είναι να συνεχίσουν να λένε στους ανθρώπους, όλα όσα έμαθαν κοντά του, για αγάπη δικαιοσύνη και συγχώρηση.

 

 

Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ

 


 

Αφού σταυρώθηκε και πέθανε ο Χριστός, οι μαθητές μαζί με την Μαρία την μητέρα του, την Μαρία την Μαγδαληνή που τον αγαπούσε πολύ και την αδελφή του φίλου του Λάζαρου, τον κατέβασαν από τον σταυρό.

 


 

Η ΤΑΦΗ

 


Τον τύλιξαν με ένα λευκό καθαρό πανί και τον έβαλαν πάνω σε ένα κρεβάτι μέσα σε μια σπηλιά.

Μετά από λίγες μέρες όταν πήγαν στην σπηλιά είδαν πως ο Χριστός δεν ήταν εκεί. Δεν υπήρχε πια το σώμα του μέσα στην σπηλιά, γιατί είχε αναστηθεί.

 

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 


Έτσι το Μεγάλο Σάββατο γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού και η Κυριακή του Πάσχα είναι ημέρα αγάπης και χαράς.