25η Μαρτίου

 

Λίγα λόγια για την επανάσταση του 1821



 

Η πατρίδα μας είναι η Ελλάδα. Μια πολύ όμορφη χώρα. Πολλοί γείτονες μας ήθελαν να την πάρουν. Έτσι πριν πάρα πολλά χρόνια ήρθαν οι Τούρκοι και την ήθελαν για δικιά τους. Έμειναν στην Ελλάδα για 400 χρόνια! Πάρα πολλά!

Τα χρόνια αυτά οι Έλληνες δε περνούσαν καθόλου καλά, δεν είχαν φαγητό και τα παιδιά δεν πήγαιναν στο σχολείο διότι το απαγόρευαν οι Τούρκοι. Πήγαιναν όμως στο κρυφό σχολείο μέσα στο βράδυ για να μην τα δούνε οι Τούρκοι.



 


Οι Έλληνες δεν άντεχαν άλλο αυτή τη κατάσταση και ήθελαν να ελευθερωθούν, να φύγουν οι Τούρκοι από τη πατρίδα μας. Έτσι ξεκίνησαν την επανάσταση. Πολέμησαν τους Τούρκους για να γίνει πάλι ελεύθερη η Ελλάδα.

Συνάντησαν πολλές δυσκολίες αλλά στο τέλος τα κατάφεραν! Όταν πολεμούσαν φώναζαν δυνατά «Λευτεριά ή θάνατος»! Η πατρίδα μας, η Ελλάδα ελευθερώθηκε! Από την επανάστασή μας έχουν περάσει 200 χρόνια!

 


 

Για την ελευθερία μας υπήρχαν πολλοί ήρωες που πολέμησαν. Κάποιοι από αυτούς ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Μάρκος Μπότσαρης.

 


 

Οι Έλληνες δε πολέμησαν μόνο στα βουνά αλλά και στη θάλασσα. Στις ναυμαχίες ήρωες της επανάστασης που πολέμησαν ήταν η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και ο Ανδρέας Μιαούλης. 





Όλοι οι Έλληνες οφείλουμε τιμή και δόξα στους πολεμιστές μας διότι χάρη σ’ εκείνους είμαστε ελεύθεροι. 

Για να τους τιμήσουμε κάνουμε εθνικές γιορτές με ποιήματα, τραγούδια, και παρελάσεις με την σημαία μας να κυματίζει περήφανη. Επίσης έχουμε δώσει πολλά από τα ονόματα τους σε δρόμους της Αθήνας, του Πειραιά αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.